BISERICA SF. ILIE
Biserica “Sf. Ilie” Suceava a fost ctitorită de Ştefan cel Mare în satul cu acelaşi nume (parte a comunei Şcheia, este practic lipit de cartierul Obcine din Suceava) în anul 1488 pe locul unei biserici mai vechi de lemn cu temelie de piatră ce ar fi fost distrusă de un incendiu.
Iniţial, aici au fost mănăstire şi şcoală de pregătire teologică. Localitatea care s-a format în jurul bisericii a luat denumirea de Sînt-Ilie, după hramul bisericii.
Pictura interioară a bisericii, datând de pe vremea lui Ştefan cel Mare, nu s-a păstrat. În secolul al XVII-lea, ea a fost refăcută, culoare peste culoare, respectându-se ordinea iconografică. În naos este pictat Ştefan cel Mare în mâini cu macheta bisericii, condus de Sf. Ilie, patronul bisericii la scaunul împărătesc pe care tronează Isus, căruia îi închină lăcaşul.
Pictura exterioară, datând probabil din vremea lui Petru Rareş (1527-1538, 1541-1545), nu s-a păstrat ceea ce se vede în prezent datând din secolul al XVII-lea, din timpul mitropolitului Varlaam Moţoc (1632-1653), al cărui chip este pictat.