Renumit în toată lumea pentru bijuteriile arhitectonice ortodoxe ridicate în epoca medievală, judeţul Suceava ar putea părea o destinaţie turistică monotonă. Dar, dincolo de celebrele mănăstiri, ţinutul situat în nordul României ascunde un adevărat univers ce merită a fi explorat.
Pornind din vremurile de legendă ale bourului urmărit de Dragoş, pus pe harta politică a Europei de marele Ştefan, marcat de influenţele austriece vreme de aproape 150 de ani, teritoriul din jurul primelor capitale ale Moldovei este caracterizat drept un spaţiu al armoniei etnice şi al multiculturalităţii. Rezultat în special al unei politici abile de colonizare forţată în perioada stăpânirii habsburgice, amestecul de români, ucraineni, germani, evrei, polonezi, ruşi lipoveni, maghiari, slovaci, cehi, armeni, greci, italieni, romi – comunităţi culturale şi religioase diferite, este definitoriu pentru Bucovina. Poate chiar tocmai această diversitate a fost cea care a sporit mândria apartenenţei la comunitate a localnicilor şi i-a determinat să-şi păstreze cu sfinţenie tradiţiile şi obiceiurile, făcând din Bucovina un adevărat muzeu etnografic în aer liber.
Pornind de la est spre vest, de la şes spre munte, din valea Siretului spre culmile vulcanice ale masivului Călimani, diversitatea formelor de relief completează diversitatea etnică şi culturală, adăugând noi oportunităţi turistului sosit pe aceste meleaguri. Prin luncile înverzite, peste culmile domoale ale obcinilor sau prin pădurile fără de sfârşit călătorului i se deschid poteci numai bune pentru nordic walking, mountain biking sau plimbări călare. Prin cheile strâmte săpate în stâncă de râuri de munte sau prin câmpulungurile deschise de ape între munţi doritorii pot experimenta river raftingul, escalada sau pescuitul, în timp ce, iarna, schiorii şi snowborderii începători sau avansaţi îşi găsesc pârtiile amenajate pe versanţii mai mult sau mai puţin abrupţi.
În căutarea liniştii sau a aventurii, admirator de peisaje, practicant de sporturi extreme sau pelerin la mănăstiri, pentru fiecare şi pentru toţi, gastronomia locală are câte ceva de oferit, de la mireasma domestică a ciorbei rădăuţene până la aromele sălbatice ale pădurilor de brad ce dau savoare păstrăvului afumat în cobză de cetină, de la parfumul hribilor transformaţi în tocană până la gustul de stână impregnat în amalgamul magic al tochiturii bucovinene.