CLIMA

Cu origine vestică, nordică sau estică, masele de aer prezente deasupra judeţului Suceava înregistrează modificări datorate în special diversităţii formelor de relief. Astfel, masele de aer ce pătrund dinspre vest îşi pierd treptat din umezeală deasupra barierei muntoase şi ajung mai uscate în partea estică, clima suferind un proces de continentalizare. Aerul nordic aduce iarna ninsori iar primăvara şi toamna ploi reci. De la est, influenţele climatice sunt de tip continental, cu secete vara şi cu cer senin, geruri şi viscole iarna.
Temperaturile înregistrează diferenţe majore între cele două zone de relief. Astfel, temperaturi medii anuale de sub 0˚C sunt caracteristice munţilor înalţi, în timp ce în partea de podiş se înregistrează temperaturi medii anuale de 7-8˚C.
Temperaturile minime au coborât în zona de munte până la -38,5˚C (Vatra Dornei, 13 ianuarie 1950) şi până la -32,5˚C în zona de podiş (Rădăuţi, 27 ianuarie 1954), în timp ce temperatura maximă de 38,8˚C a fost înregistrată la Suceava (17 august 1952).
Precipitaţiile căzute sunt preponderent sub formă de ploaie (70-80%) şi sunt mai abundente, de regulă, în lunile mai şi iunie, în timp ce luna februarie este cea mai săracă în precipitaţii.