FÂNEȚELE SECULARE DE LA PONOARE

In imediata apropiere a resedintei de judet, intre Suceava si Falticeni, la vest de drumul european E85, Fanetele seculare de la Ponoare reprezinta o rezervatie naturala de tip floristic. Ocupand o suprafata de 24,50 hectare, rezervatia este o faneata naturala constituita din trei tipuri de habitate: pajisti cu Molinia caeruleae pe soluri calcaroase, turboase sau argiloase; stepe ponto-sarmatice si tufarisuri de foioase ponto-sarmatice.

rezervatia-ponoare-(10)

Conservata mai bine de 30 de ani datorita pasiunii dr. ing. Taras Seghedin, aceasta oaza de salbaticie inconjurata de ogoare si fanete adaposteste numeroase specii de plante dar si elemente faunistice protejate la nivel european.

rezervatia-ponoare-(6)

Printre speciile floristice intalnite aici se numara: stanjenelul siberian (Iris sibirica) si cel salbatic de stepa (Iris aphylla ssp. Hungarica), ruscuta (Adonis volgensis), bulbuci (Trolius europaeus), deditei (Pulsatilla patens), hodolean (Crambe tataria), in galben (Linum flavum), dragaica (Galium boreale), studenita (Arenaria biflora), frasinel (Dictamnus albus) etc.

rosa-canina-(maces)-(9)

Din regnul animal se intalnesc caprioara (Capreolus capreolus), iepurele de camp (Lepus europaeus), cartita (Talpa europaea), gusterul (Lacerta viridis), ivorasul-cu-burta-galbena (Bombina variegata), brotacul-verde-de-copac (Hyla arborea) dar si numeroase specii de pasari si insecte.

 

 

[intergeo id=”3gTN”][/intergeo]