MUZEUL DE ARTĂ “ION IRIMESCU”
Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni este un muzeu de artă plastică românească înfiinţat în anul 1974 în municipiul Fălticeni. Este constituit din donaţia făcută de sculptorul român Ion Irimescu şi găzduieşte cea mai mare colecţie de autor din România.
Program de vizitare:
Luni-Duminică: 09:00-17:00
(program de vară)
Luni-Duminică: 08:00-16:00
(program de iarnă)
Contact
Str. Mihai Eminescu, nr.2, Fălticeni
Tel.: 0230 541 370
Clădirea care în prezent adăposteşte Muzeul de Artă „Ion Irimescu” este realizată într-un stil arhitectural sobru şi eclectic, construcţia fiind începută în anul 1846. A fost ridicată din cărămidă, pe o temelie solidă, iar în 1909 i s-a mai adăugat un etaj. În acelaşi an clădirea a devenit sediul administrativ al judeţului Suceava. După ocupaţia habsburgică, reşedinţa judeţului a devenit pentru o vreme Fălticeni, deoarece oraşul Suceava se afla sub stăpânire străină. Începând cu 1923, în clădire şi-a desfăşurat activitatea Prefectura judeţului Baia, iar între 1950 şi 1968, Consiliul Popular Raional Fălticeni. Odată cu desfiinţarea raioanelor, în urma reorganizării teritoriale din perioada regimului comunist, Fălticeni îşi pierde titulatura de localitate reşedinţă, iar în clădire au funcţionat pe rând: Casa Pionierilor, Casa Radioficării şi Casa de Cultură. În anul 1974 destinaţia imobilului a fost schimbată în muzeu de artă. În acel an, din iniţiativa şi donaţiile sculptorului Ion Irimescu (1903-2005), a fost înfiinţat muzeul, la început ca secţie a muzeului orăşenesc din Fălticeni. Ulterior, valoarea colecţiei a crescut, în prezent fiind cea mai bogată colecţie de autor din ţară, iar în 1991 s-a constituit în muzeu de sine stătător.
Expoziţia permanentă oferă cea mai reprezentativă creaţie a artistului Ion Irimescu, peste 300 de sculpturi şi aproximativ 1000 de desene: portrete, compoziţii; proiecte de monument realizate în tehnica ronde-bosse sau altoreliefuri, în gips, lemn, teracotă, marmură, bronz sau plastilină, lucrări de grafică, donate special pentru muzeul de artă fălticenean. Muzeul include şi biblioteca personală a artistului alcătuită din circa 1500 de volume. Clădirea muzeului dispune de zece încăperi, o parte dintre acestea fiind destinate picturilor unor artişti locali. De asemenea, este deschis publicului spaţiul memorial „Ion Irimescu”, amenajat în apartamentul în care a trăit artistul, situat într-o clădire adiacentă din incinta muzeului.
Împlinirea a 108 ani de la naşterea sculptorului Irimescu a fost marcată printr-un vernisaj al expoziţiei de artă „3 Neamţu” ce a reunit lucrări ale artiştilor plastici Cela Neamţu, Costin Neamţu şi Lisandru Neamţu. În cadrul muzeului sunt organizate periodic diferite manifestări culturale precum vernisaje, expoziţii, simpozioane, dezbateri, întâlniri, etc.