MUZEUL OULUI VAMA

Muzeul Oului din Vama este cel mai mare muzeu de acest gen din România, fiind unic  prin modul de organizare şi prin valoarea exponatelor. Muzeul reuneşte peste 6000 de ouă, atât din Bucovina, cât şi ouă de pe toate meridianele lumii. Dintre acestea, aproximativ 3500 de ouă de diverse dimensiuni, lucrate în tehnici şi stiluri diferite, provin din 82 de ţări de pe toate cele 5 continente. Colecţia aparţine prof. Letiţia Orşivschi, artist român recunoscut la nivel naţional şi internaţional, reprezentantă a României la târguri, saloane şi expoziţii internaţionale, multiplă laureată la concursurile internaţionale şi colaborator a numeroase muzee şi instituţii de cultură din ţară şi străinătate.

Ouăle din muzeu sunt aranjate în 45 de vitrine distribuite în 3 încăperi, muzeul fiind structurat pe mai multe secţiuni:

  • ouă bucovinene (unele cu o vechime între 50 şi 100 ani),
  • ouă din alte zone ale României,
  • colecţia internaţională ( ouă tradiţionale din 82 de ţări ale lumii),
  • creaţii ale artiştilor de diferite naţionalităţi aranjate pe teme (ouă cu motive religioase, florale, abstracte, ouă perforate, ouă cu aplicaţii etc.),
  • creaţiile artistei Letiţia Orşivschi,
  • ouă diverse (ouă din porţelan, ceramică, sticlă, lemn, piatră).

În colecţie există şi ouă rare, ca cele de emu, nandu, tinamu, broască ţestoasă, crocodil,  flamingo, dar şi ouă cu dimensiuni foarte mici: de gecko, potârniche, vrabie, porumbel, rândunică, prepeliţă, alături de ouă de fazan, păun,  raţă, gâscă, curcă, struţ etc.

La Muzeul Oului veţi găsi ouă perforate din Cehia, ouă pictate  şi ouă ,,potcovite” din Ungaria, ouă realizate în tehnici textile, din Luxemburg şi Malta, ouă ,,zgâriate” din Germania, ouă de lemn din Rusia, ouă din lavă vulcanică din Turcia, ouă realizate în tehnica emailului din Caşmirul indian şi pakistanez, acuarelă pe sticlă, porţelan şi jad din China, ouă din pietre semipreţioase, ouă oferite în dar cu ocazia diverselor evenimente precum naşterea şi căsătoria, ouă cu pene din Bolivia, ouă cu motive zoomorfe, aplicaţii cu mărgele, textile, modele realizate în tuş şi creion, ouă şlefuite din piatră, porţelan, ouă din lemn de diferite esenţe.

Printre multele  exponate spectaculoase ale muzeului, puteţi admira un ou de emu din Australia, realizat în tehnica zgârierii de un aborigen, cu o vechime de peste 120 de ani, un ou eclozat de crocodil, provenit de pe valea Nilului, pictat de un nubian cu motive zoomorfe, un ou de struţ transformat într-o capelă, care are pardoseala, tavanul şi vitraliile pictate manual, un ou ce are aplicate peste 2500 de fire de păr împletite, un ou cu ceas, ouă cu mecanisme muzicale, ouă transformate în suporturi de parfum sau în casete de bijuterii, carusele în coajă de ou, replici ale vestitelor ouă Faberge, ouă pe care sunt reproduse picturi celebre sau pe care sunt pictate clădiri, palate şi castele cunoscute, dar si ouă lucrate în tuş pe care apar citate din limbile arabă, ebraică, japoneză, franceză.

O întreagă secţiune a muzeului  este destinată ouălor şlefuite din alte materiale. Aici veţi întâlni ouă din lemn exotic: lemn de tec, amarant, santal, plută, abanos, măslin, eucalipt etc. În muzeu există tipuri diferite de ouă din piatră şi pietre semipreţioase (ouă de jad, cuarţ de diferite culori, lapislazuli, malachit, labradorit, azurit etc.). Tot în această secţiune veţi descoperi ouă din porţelan fin, precum cel de Meissen, Sevres, Rosenthal, Bavaria, Reuter din Germania, de Kutahya şi Iznik din Turcia, porţelan japonez de Satsuma, porţelan olandez de Delft, porţelan englezesc de Jasper, dar şi ouă lucrate în tehnica Cloisonee.

Obiectiv important mai ales în descoperirea tradiţiilor zonei, muzeul acordă un loc special ouălor moştenite de la bunici şi străbunici, cu o vechime între 50 şi 100 de ani, ouă care nu au fost golite, pe care se pot observa simbolurile bucovinene dominate de motivul crucii, simboluri ce redau ocupaţiile şi meşteşugurile locuitorilor, simboluri ale naturii sau ale vieţii. Toate aceste vechi ouă bucovinene sunt lucrate în culori naturale, obţinute din fierturi de plante. În muzeu există şi ouă cu influenţe huţule, dar şi ouă dominate de culorile celebrelor fresce ale mănăstirilor din zonă.

În Muzeul Oului de la Vama veţi mai întâlni şi câteva ouă vechi din alte zone ale României, ca Oltenia, Muntenia sau ouă lucrate cu tuş şi cu motive florale din zona Dornelor. În vitrinele muzeului puteţi admira şi creaţiile ce poartă semnătura Letiţiei Orşivschi, lucrate în stil tradiţional, păstrând vechile motive bucovinene şi mai ales cele din zona Vama, cât şi ouă lucrate cu ceară colorată cu pigmenţi naturali.


Program vizitare

zilnic, 10:00-18:00

Contact

Vama, str. Gării, nr 20

tel.: 0230 239 212, 0745 869 529

http://www.muzeuloului-vama.com