NATURE.FITNESS.PARK SUCEVIŢA

Nature.Fitness.Park Suceviţa cuprinde o reţea de 5 trasee de Nordic Walking şi Mountain Bike cu diferite grade de dificultate, cu un sistem clar şi modern de semnalizare care indică direcţia şi distanţa rămasă de parcurs. În cele două puncte de plecare – parcarea din faţa Mănăstirii Suceviţa şi intersecţia Poiana Mărului – sunt instalate două panouri cu instrucţiuni privind tipurile de sport ce pot fi practicate pe trasee, cu exerciţii recomandate pentru încălzire, cu altitudinea şi gradul de dificultate.


Traseu 1: Neagu 1 (Nordic Walking)
Lungime 1,5 km
Diferenţă de nivel 22 metri

Acesta este un traseu uşor care are ca punct iniţial parcarea din faţa Mănăstirii Suceviţa. Se traversează şoseaua naţională pe trecerea de pietoni. Din faţa intrării mănăstirii se urmareşte indicatorul către dreapta, ocolindu-se zidul de incintă şi turnul de NV. Urcuşul începe după ocolirea prin dreapta a gardului care împrejmuieşte biserica şi cimitirul satului. Poteca, urcând foarte puţin, coteşte către stânga, urmărind gardul Mănăstirii Suceviţa. Pe tot parcursul se poate admira peisajul deluros dominat de Varful Furcoi aflat la nord. Coborârea se face pe drumul forestier Neagu care ocoleşte gospodăria şi anexele aparţinând Mănăstirii, drumeţul putând vedea în dreapta drumului şi o stână funcţională. La capătul drumului forestier se află DN17A, care se traversează şi se revine, după alţi 250 metri, în punctul de plecare.


Traseu 2: Neagu 2 (Nordic Walking)
Lungime: 2,7 km
Diferenţă de nivel: 89 metri
Suma înălţimilor: 130 metri

Acest traseu este o continuare a celui de mai sus (Neagu 1), oferind drumeţului posibilitatea să se bucure sau să imortalizeze imagini de o rară frumuseţe. Diferenţa faţă de prima variantă a traseului descris mai sus este urcarea pe vârful dealului Neagu care domina latura de sud a mănăstirii. Ajungând în colţul de sud-vest al gardului care împrejmuieşte cimitirul şi biserica satului, se continuă urcarea pe cărarea care merge drept înainte. După ce se ajunge pe coama dealului, într-un urcuş uşor de maxim 10 minute, se face o mică întoarcere către nord pentru a se putea admira peisajul. Poziţia extraordinară oferă o panoramă atât asupra Mănăstirii Suceviţa, cât şi asupra văii de-a lungul căreia se află satul. Către NV se poate admira şi valea pârâului Bercheza. Coborârea se face pe drumul forestier Neagu care ocoleşte gospodăria şi anexele ce aparţin mănăstirii, drumeţul putând vedea în dreapta drumului şi o stână funcţională. La capătul drumului forestier se află DN17A, care se traversează. Traseul se finalizează după circa 250 metri în punctul de plecare.


Traseu 3: Furcoi (Nordic Walking)
Lungime: 5 km
Diferenţă de nivel: 211 metri
Suma înălţimilor: 325 metri

Traseul are ca punct de plecare parcarea din faţa Mănăstirii Suceviţa urmărindu-se drumul betonat de-a lungul pârâului Bercheza pe circa 1,3 km. Înainte de podul care duce spre drumul forestier, începem urcarea pe partea dreapta urmărind o cărare. Se ajunge pe un drum amenajat cu ani în urmă, folosit pentru aprovizionarea cu materiale de construcţii ce au fost necesare ridicării schitului ce se poate vedea şi din punctul de plecare al traseului. Urcarea are un grad mediu de dificultate, dar merită efortul, deoarece, odată ajuns pe coama dealului, după 500 metri, către sud se deschide o panoramă de o frumuseţe excepţională. Se admiră Mănăstirea Suceviţa şi valea care coboară către est spre depresiunea Rădăuţiului. Coborârea se face pe partea sudică a versantului, parcurgând circa 150 metri cărarea amenajată, apoi se face stânga urmărindu-se indicatoarele şi se ajunge pe drumul forestier Rotar, iar de acolo, după traversarea pârăului Suceviţa, se ajunge la DN 17A în dreptul clădirii Primăriei. Revenirea la locul pornirii este facilă, existând un trotuar special amenajat pe partea dreaptă a drumului.


Traseu 4: Cabana Drăguşin (Nordic Walking)
Lungime: 7,5 km
Diferenţă de nivel: 119 metri
Suma înălţimilor: 140 metri

Este un traseu de Nodic Walking foarte frumos, de dificultate uşor spre mediu, care porneşte din partea de vest a comunei Suceviţa, locul unde este amplasat panoul de plecare fiind numit Poiana Mărului. Traseul de dus coincide cu cel de întoarcere, fiind un drum pietruit, destul de bine întreţinut de către Direcţia Silvică. Se pot vedea culmile domoale ale dealurilor, aerul fiind răcorit de un pârâiaş limpede în care poţi avea şansa de a vedea şi păstrăvi. Există mai multe locuri amenajate unde se poate face pauză sau se pot practica exerciţii diverse. Spre capătul drumului ne putem bucura de zmeură, fragi, mure sau afine în funcţie de sezon, pauza bine-meritată înainte de întoarcerea pe traseu spre punctul de plecare.