POTECA TEMATICĂ DIN TINOVUL MARE POIANA STAMPEI
La 20 de kilometri de Vatra Dornei, spre Bistrița, în comuna Poiana Stampei, poteca ce ne ușurează descoperirea celui mai mare tinov din zona Dornelor (682 hectare) a fost amenajată și este întreținută constant de Romsilva. Traseul liniar și fără diferențe de nivel este acoperit de un podeț de lemn ce are o lungime de aproximativ 800 de metri. De-a lungul potecii sunt amplasate panouri ce conțin informații despre formarea și importanța tinoavelor sau despre flora și fauna prezente aici.
Cunoscute și după denumirea de turbării, tinoavele sunt niște mlaștini oligotrofe, sărace în substanțe minerale și nutritive. Acest lucru, împreună cu umiditatea ridicată, determină specificul vegetației. Vedeta tinovului este planta carnivoră roua cerului, alături de care întâlnim exemplare de pin, molid, mesteacăn, anin, ienupăr, mușchi de turbă, rogoz, iarbă albastră, mâna Maicii Domnului, ferigă, păiuș, bumbăcăriță, brădișor etc. Fauna este reprezentată de vulpe, jder, veveriță, șoarecele pitic, șorecarul comun, cocoșul de munte, mierlă, cinteză, cânepar, pitulice de munte, ciocănitoare, șarpele de apă, șopârla de munte, tritonul carpatic, broasca-roșie-de-munte etc.
Solul umed și sărac în elemente minerale și nutritive face ca ritmul de creștere al plantelor să fie mult redus față de normal, astfel copacii seculari având deseori diametrul de 20-30 de centimetri.
Accesul în tinov este gratuit dar vizitatorii sunt rugați să respecte câteva reguli cum ar fi păstrarea liniștii și a curățeniei sau nepărăsirea traseului.