HERGHELIA RĂDĂUŢI

Sub administrarea Direcţiei Silvice Suceava, la Herghelia Rădăuţi se creşte, ameliorează şi se exploatează Rasa Shaghya Arab. Istoria Hergheliei Rădăuţi începe cu anul 1792 odată cu înfiinţarea „Departamentului Bucovinean de montă, remontă şi herghelie”, unitate înfiinţată în primul rând pentru nevoile de cai ale armatei Austro-Ungare, dar şi ca mijloc de intervenţie în ameliorarea cailor locali din zonă.


Din anul 1825 unitatea este orientată pe creşterea calului Arab, practic aici punându-se bazele formării rasei Shagya Arab. Începând cu anul 1857 se trece la creşterea sistematizată pe linii genealogice şi ţinerea registrelor de herghelie. Calitatea cailor arabi crescuţi la Rădăuţi în această perioadă este remarcabilă, faima lor trecând cu mult graniţele fostului imperiu.

Astăzi Herghelia Rădăuţi dispune de o matcă de 8 armăsari pepinieri, 60 de iepe mamă şi 37 armăsari de montă publică, structurată pe 8 linii genealogice: Dahoman, Ell-Sbaa, Hadban, Gazal, Koheilan, Mersuch, Shagya, Siglavy- Bagdady.
La Herghelia Rădăuţi se pot organiza cursuri de călărie cu sau fără instructor, plimbări cu trăsura (sania) contra cost.