MUZEUL NAŢIONAL AL OUĂLOR ÎNCONDEIATE – CIOCĂNEŞTI
Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate a luat fiinţă în anul 2007, odată cu Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate, la iniţiativa primarului acelor vremuri, Gheorghe Tomoioagă. Din dorinţa de a păstra şi prezenta valorile legate de istoria şi tradiţia comunei, cu ajutorul locuitorilor din Ciocăneşti, în doar două săptămâni s-a reuşit punerea pe picioare a unui muzeu al ţăranului bucovinean, muzeu ce conţinea atât obiecte de artă populară cât şi ouă încondeiate.
În prezent, muzeul adăposteşte doar colecţiile de ouă încondeiate, colecţiile de artă populară şi obiecte meşteşugăreşti tradiţionale fiind găzduite de Muzeul Etnografic din Ciocăneşti, muzeu situat în imediata apropiere.
Una dintre colecţiile de ouă ce pot fi admirate în cadrul muzeului poartă numele celui mai iubit şi regretat învăţător din Ciocăneşti, Novac Norbert Ioan. Ouăle aflate în această colecţie (peste 1000 de exponate) sunt, în marea lor majoritate, oglinda costumului popular pentru că redau motivele cusute pe bundiţe, pe cămăşi sau pe catrinţă. Cel mai vechi ou din expoziţie datează din 1941 şi a fost realizat de Gervan Oltea.
De asemenea, în muzeu sunt găzduite şi ouăle premiate la fiecare ediţie a Festivalului Naţional al Ouălor Încondeiate. Modelul de pe oul declarat câştigător este transpus, la o scară mai mare, pe un ou realizat din ipsos şi ciment.
Faţă de alte zone ale Bucovinei, în care culoarea predominantă folosită la încondeiat este roşul sau verdele, în zona Ciocăneşti fondul ouălor încondeiate este mai sobru, pe tonuri de maro închis sau negru, reprezentând eternitatea, glia străbună sau chinurile lui Hristos pe cruce.
O altă colecţie găzduită de muzeu este Colecţia de ouă încondeiate dr. Anton Setnic. Profesând ca medic ftiziologic în Botoşani şi, mai apoi, la Vatra Dornei, doctorul Setnic şi-a dedicat timpul liber pasiunii de colecţionar. Încă din anii ‘50 avea 3 mari colecţii – colecţia de ouă încondeiate, colecţia filatelică şi colecţia de cărţi poştale ilustrate.
Doctorul a dezvoltat în timp o mare pasiune pentru arta populară încrustată pe o coajă de ou, încât a reuşit să adune din acest colţ al Bucovinei o colecţie de peste 2000 de ouă. Din păcate, în momentul în care imobilul unde a locuit în Vatra Dornei a fost demolat, o parte din colecţie s-a pierdut. Doctorul a reuşit să salveze doar 40 de cutii, conţinând 1650 de piese. Fire meticuloasă şi ordonată, a pus la punct un sistem complex de notare şi clasificare a fiecărei piese din colecţie, în acelaşi timp făcându-le şi o scurtă descriere, într-un manuscris numit Studiu despre ouă încondeiate. Într-o analiză făcută de muzeologul Andrei Avram, se arată că există unele piese vechi de peste 100 de ani, din anul 1902.