TOP 3 PÂRTII DE SCHI ÎN BUCOVINA
Fie că ne place să ne dăm cu placa, cu schiurile sau doar cu telescaunul, toți suntem de acord că vinul fiert are un gust mai bun la baza pârtiei, așa că vă propun un top al celor mai bune locuri din Bucovina unde putem degusta divina licoare.
Locul 3
Pe locul 3 al topului nostru se află pârtia “Rarău” din Câmpulung Moldovenesc. Ultima pârtie deschisă în Bucovina (şi, poate, şi cea mai aşteptată) are, credem noi, două principale puncte tari: lungimea şi telegondola. Cei aproape 3 kilometri de pârtie, care o plasează pe locul doi în topul celor mai lungi pârtii din judeţul Suceava, după pârtia Dealul Negru din Vatra Dornei, nu ar fi nimic fără cea mai modernă instalaţie de transport pe cablu din judeţ. Telegondola de aici vă duce în punctul de top în 7 minute.
![schi_rarau_1[1]](http://ghid-de-bucovina.ro/wp-content/uploads/2019/01/schi_rarau_11-1024x768.jpg)
Pe de altă parte, dacă drumul de acces (pe Izvorul Alb, vechiul drum spre Rarău) mai este cum mai este, parcarea reprezintă principalul minus al acestei pârtii, fiind de multe ori insuficientă pentru afluxul de turişti. Sigur, se poate parca pe marginea drumului dar punctul de plecare al telegondolei este mai sus faţă de şosea deci încălzirea este garantată :). Un alt punct slab este dat şi de faptul că, strecurându-se prin pădure, pârtia nu beneficiază de privelişti deosebite.
Pârtia este mai degrabă una uşoară cu doar câteva locuri ceva mai abrupte, fiind perfectă pentru iniţiere. Asta vă rog să o treceţi fiecare la plusuri sau la minusuri după cum consideraţi.
Locul 2
Pe locul 2 în topul pârtiilor bucovinene trebuie să trecem pârtia/pârtiile “Măgura” din Cârlibaba (deşi sunt avizate două pârtii, doar secţiunea de la bază este deschisă, adică “Măgura” 1). Având o lungime de mai bine de un kilometru şi o lăţime medie de 40 de metri, pârtia are o „capacitate” mai mare decât instalaţia de teleschi (bi-post) astfel că, indiferent cât de mare va fi coada la urcare, pârtia nu va fi niciodată aglomerată. De pe toată lungimea pârtiei se pot admira Obcina Mestecănişului, valea Bistriţei Aurii şi satul Cârlibaba. Principalul punct forte este, însă, modul profesionist în care este pregătită pârtia – absolut perfect!

La minusuri trebuie menţionate capacitatea destul de mică a teleschiului la care se pot forma cozi în perioadele de vârf ale sezonului şi faptul că este aflată destul de departe faţă de principalele staţiuni ale Bucovinei (40 de km faţă de Vatra Dornei, 50 de km faţă de Câmpulung Moldovenesc şi 120 de km de Suceava).
Locul 1
Cea mai „tare” dintre pârtiile din Bucovina este cea din Gura Humorului. Cele două pârtii ce intră în componența domeniului schiabil, „Şoimul” 1 (dificilă, deservită de telescaun) şi “Şoimul” 2 (uşoară, pleacă din punctul superior al primeia, deservită de teleschi) au toate atuurile: lungime (1500 metri, respectiv 550 metri), grade diferite de dificultate, pregătire impecabilă a zăpezii, nocturnă, privelişte deosebită spre Gura Humorului, valea râului Moldova şi Obcina Mare. Parcarea este, de cele mai multe ori, suficient de încăpătoare, la baza pârtiei se găsesc şi alte moduri de distracţie (săniuş, închirieri ATV-uri, plimbări cu sania trasă de cai) iar meniul restaurantelor este destul de variat.

Din păcate, fiind pârtia aflată la cea mai mică altitudine dintre pârtiile bucovinene este şi cea mai afectată de condiţiile climatice, sezonul fiind aici cel mai scurt.
Mențiune
Nu putem încheia fără a menţiona şi pârtia „Drumul Tătarilor” de pe Mestecăniş. Cele patru variante ale pârtiei deservite ingenios de un singur teleschi sunt amplasate într-un cadru deosebit, cu o vedere spre masivul Giumalău şi spre Obcina Feredeului. Din păcate, accesul oarecum dificil (pe un drum neasfaltat) şi pregătirea zăpezii inferioară celorlalte pârtii o împiedică să intre în top.
